sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Outo otus: kolossikalmari


Yksi lapsuuteni lempikammotuksista oli Jules Vernen Sukellusveneellä maapallon ympäri -kirjassa esiintyvä jättiläismustekala. Kirja oli muuten yksi suosikeistani, vaikka muuten en Vernestä pahemmin perustanutkaan. Ilmeisesti Verne inspiroitui merimiestarustojen Krakenista, valtavasta mustekalasta tai kalmarista, jonka uskottiin kykenevän vetämään kokonaisia laivoja mukanaan syvyyksiin.

Kuinka ollakaan, totuus on taas vaihteeksi taruja ihmeellisempi: pienen laivan kokoisia mustekaloja on oikeasti olemassa! Lajin nimi on kolossikalmari (Mesonychoteuthis hamiltoni). Kolossikalmareista on raportoituja havaintoja niin vähän, että eläimen suurimmasta mahdollisesta koosta on olemassa vain arvoita, mutta tämä valistunut arvio on hulppeat 12-14 metriä. Suurin dokumentoitu yksilö napattiin Uuden Seelannin rannikolta 2007. Se painoi 495 kiloa ja oli 10 metriä pitkä.

Luotettavia havaintoja kolossikalmareista on parisenkymmentä, joten arvio saattaa heittää ties kuinka paljon. Tuo yllämainittu yksilö dissektoitiin meribiologien toimesta ja tutkijat havaitsivat tuolloin, että otuksen suu oli huomattavasti pienempi kuin aiemmin valaiden mahasta löydetyt jäänteet. On siis hyvinkin mahdollista, että suurimmat kalmarit ovat huomattavasti arvioitua isompia!

Kolossikalmari muistuttaa Vernen petoa muutenkin. Kalmarin lonkeroissa on imukuppien lisäksi koukkuja, joita se mitä ilmeisimmin käyttää saaliin keihästämiseen. Kolossikalmarilla on myös tunnetun eläinkunnan suurimmat silmät. Ainakin allekirjoittaneen mielestä juuri valtavat silmät tekevät mustekaloista niin pelottavan näköisiä.

Kolossikalmareita elää maailman merissä ilmeisesti hyvin yleisesti, sillä kalmareita ja niiden jäänteitä on löydetty sieltä täältä Antarktikselta Etelä-Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan ja Uuteen Seelantiin asti. On myös esitetty, että Karibian merihirviö Lusca olisi kolossikalmari. Lusca elää tarinan mukaan Bahamalla meriluolissa. Tosin kyseessä on tarinan mukaan mustekala eikä kalmari. Toisaalta Luscan olemassaoloa ei ole kyetty todistamaan, joten kyseessä voi hyvinkin olla ihan aito myytti. Tai sitten merissä uiskentelee myös ihan oikea jättiläismustekala, jota ei vain ole vielä löydetty...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti